Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германско издание: Доверието към ЕС спада

11 юни 2021, 15:20 часа • 1304 прочитания

В двете най-влиятелни държави от Европейския съюз, Франция и Германия, доверието в ЕС се руши – твърди германското издание Bild в редакционна статия под заглавие Vertrauen in die EU zerbröselt!. Недоволството на Германия от ЕС е особено насочено срещу администрацията на председателя на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, показват социологически проучвания.

Изненадващо е, че именно в двете най-влиятелни страни от Европейския съюз - Франция и Германия - доверието в него е паднало особено силно с 49%.

Това показват резултатите от проучване, проведено в 12 държави от Европейския съвет за външни отношения (ECFR), мозъчен тръст, който използва данни от различни социологически институции. В Германия това са YouGov и Datapraxis (3080 респонденти).

Според тези данни по-голямата част от анкетираните във Франция (62%), Германия (55), Италия (57) и Австрия (51), 15 месеца след началото на пандемията на коронавируса считат, че европейският проект е „провален“, но въпреки това настояват, че като цяло съюзът е нещо добро. Германците просто се съмняват в бъдещето на ЕС

В Германия броят на съмняващите се в европейския проект се е увеличил с 11% в сравнение с периода преди пандемията. В хода на социологическите проучвания социолозите установили, че „избирателите на демократичния център са особено дълбоко разочаровани от ЕС“. 49% от всички германци вече изобщо нямат доверие в ЕС. Всеки трети избирател е на мнение, че интеграцията е отишла твърде далеч.

„Не може да се скрие, че институциите на ЕС пропуснаха възможността да докажат своята стойност пред европейските избиратели по време на пандемията covid-19. Резултатите от нашите проучвания показват, че бавното разпространение на ваксините и широкото отразяване на този процес в медиите са оказали отрицателно въздействие върху общественото мнение“, заключават инициаторите на проучването.

Урсула фон дер Лайен в огъня на критиката

За разлика от единадесет други страни в проучването, недоволството на германците от Европейския съюз се дължи главно на начина, по който председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпълнява задълженията си. Както и в други европейски страни, в Германия има искания за публично разследване на проблемите с доставката и разпространението на ваксини в ЕС.

Една от инициаторите на анкетата, Яна Пуглиерин, заявява в интервю за вестник Bild: „Няма нужда да се страхуваме, че Германия ще напусне ЕС или че някаква евроскептична партия ще поеме канцеларията на федералния канцлер в хода на настоящите избори за Бундестага, но все пак доверието на германците в Европейския съюз силно се разклати."

В някои други страни обаче се наблюдава намаляване на броя на хората, които вярват, че системата на ЕС е колабирала. На първо място, това е характерно за Италия, където делът на гражданите, негативно настроени към ЕС, е намалял с 5%.

Проучването е проведено през март/април, когато изоставането в кампанията за ваксинация, например от САЩ или Великобритания, все още е огромно, а работата на Европейската комисия поради забавянето на доставките на ваксини е особено остро критикувана.

Огромно недоволство от Ердоган

Особено силно в допитването беше засегнат президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, човекът, който принуди председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на нейното посещение в Анкара през април да седне на диван, далеч от креслата, където са седнали той и председателят на Съвета на Европа Шарл Мишел.

Турция е единствената държава в света, която повечето европейци смятат за враг, а не като необходим партньор. За това пишат и инициаторите на анкетата. Това е още по-забележително, че Турция е член на НАТО, за разлика от Китай, Русия, Индия и Япония, които европейците смятат за по-малко опасни.

Само 25% от европейците все още виждат Турция като необходим партньор и само 4% я смятат за съюзник с общи ценности и интереси. В Германия 41% от анкетираните възприемат Турция при Ердоган като враг, други 11% като съперник.

Освен това германците изпитват дълбоко недоверие към партньорството със САЩ, въпреки прогресивната промяна в хода на американската външна политика при Джо Байдън. Само 19% от германците възприемат САЩ като съюзник, като държава, която споделя техните интереси и ценности.

Според инициаторите на анкетата резултатите от нея трябва да се разглеждат като „сигнал за насочване на останалата подкрепа от ЕС в правилната посока“. Те вярват, че чувството за обща уязвимост не е достатъчно, за да „се развие европейски проект след пандемията. Сега европейските институции трябва да докажат способността си да обслужват европейските граждани. "

Те съветват политиците: вместо през цялото време да говорят за "жертвите", които германците трябва да принесат на Европа, или за "отговорността" на германците, те трябва да преминат към позиция, в която германските национални интереси ще бъдат по-ясно формулирани и представлявани.

По-конкретно: вместо да питаме какво Германия може да направи за Европа, трябва да попитаме какво Европа и светът могат да предложат на Германия. В този случай Германия „може да отиде на някои трудни външнополитически преговори, от които досега се е въздържала да участва и по този начин да вдъхне нов живот на европейския проект“.

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес