Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германските власти арестуваха трима сирийци, готвели кървав атентат в Дюселдорф

02 юни 2016, 15:46 часа • 1932 прочитания

Трима сирийци са били арестувани от германските власти заради заговор и организация на терористични атаки срещу град Дюселдорф, съобщава The Local.

Задържаните са на 25 години (Махуд Б.), 27 години (Хамза К) и на 31 години (А.К. Абд Арахман). Освен това германските власти искат екстрадиция от Франция на друг арестуван по случая – 25-годишният Салех А.

Според информацията джихадистите са планирали атаки в историческия център на Дюселдорф. Двама от заподозрените са щели да се самовзривят на централен булевард в града, по възможност в граския транспорт и метрото. Другите двама (бел. ред. - заедно с арестувания във Франция) е трябвало да се възползват от паниката след взривовете и да опитат да избият възможно най-много хора с помощта на автоматично огнестрелно оръжие. Няма обаче доказателства, че кандидат-терористите са били решили твърдо да изпълнят намеренията си.

Салех А. И Хамза К. Са дошли в Турция от Сирия през 2014 година. След това, през 2015 година са се добрали до Германия по т.нар. Балкански маршрут. В Германия двамата са установили контакт с живеещия от по-рано Абд Арахман, който е член на „Ислямска държава“. Той е правел експлозиви и жилетки за самоубийци. Планът е разкрит, след като Салех А. се предал във Франция и разказал за намеренията пред френските власти.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес