Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германската прокуратура настоя за екстрадицията на Пучдемон

03 април 2018, 12:07 часа • 1095 прочитания

Главният прокурор на федералната германска провинция Шлезвиг-Холщайн настоя за екстрадиране на бившия председател на Женералитета на Каталуния Карлес Пучдемон в Испания, съобщава вестник BILD, цитиран от агенция "Фокус".

Разглеждането на европейската заповед за арест на Пучдемон е показало, че молбата на Мадрид за екстрадицията на каталунския политик е допустима, поясниха местните власти.

Припомняме, че испанската правосъдна система уличи Пучдемон в организиране на бунт – обвинение, което срещу което каталунецът внесе възражение.

Пучдемон прекара Великденските празници в затвора. Още след арестуването му главният прокурор в Ноймюнстер заяви, че няма да разгледа молбата за екстрадицията му преди Великден, така че решение по случая ще се очаква след празника, който западните християни отбелязаха тази година на 1 април.

Пучдемон бе арестуван в неделя на 25 март на магистрала в Германия. Бившият каталунски лидер пътуваше от Финландия към Белгия, но бе задържан от германската полиция на основание международна заповед за арест, издадена от Испания.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес