Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия вече има нов министър на отбраната

17 януари 2023, 11:36 часа • 1476 прочитания

Борис Писториус ще бъде новият министър на отбраната на Германия, съобщава „Шпигел“, цитиран от БГНЕС. Писториус ще наследи Кристине Ламбрехт, която подаде оставка вчера.

Кой е Борис Писториус?

Роденият през 1960 г. Писториус е министър на вътрешните работи на Долна Саксония от 2013 г. насам. От 2017 г. той е член на парламента на провинция Хановер. От 2006 до 2013 г. е кмет на Оснабрюк. Член е на Германската социалдемократическа партия.

От известно време се говореше, че Писториус има политически амбиции на федерално ниво. През 2019 г. той се кандидатира за федерален председател на СДП заедно с министъра на Саксония Петра Кьопинг - наред с други, срещу Олаф Шолц. През 2017 г. е в кабинета в сянка на тогавашния кандидат за канцлер Мартин Шулц и отговаря за вътрешната сигурност.

Писториус е различен от Шолц, по-войнствен, твърди изданието. Благодарение на прямата си реч Писториус е смятан за един от най-популярните министри в Долна Саксония.

С назначаването на Писториус в кабинета вече няма равенство между половете. Канцлерът Олаф Шолц го обяви в началото на мандата си. Още преди да стане известно новото назначение, в рамките на СДП в светофарната коалиция бяха изказани мнения, че паритетът трябва да продължи да се поддържа.

Оттеглянето на Ламбрехт от поста министър на отбраната бе обявено с оглед на поредица от грешки и неуспехи. Според информация на „Шпигел“ тя е уведомила Шолц още на 3 януари, че иска да се откаже от поста.

ОЩЕ: Олаф Шолц прие оставката на министъра на отбраната

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес