Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия ще удължи ограниченията в страната до 20 декември

26 ноември 2020, 06:43 часа • 2324 прочитания

Германия ще удължи до 20 декември ограничителните мерки, наложени по-рано този месец с цел забавяне на разпространението на коронавируса, заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

"Експоненциалното нарастване на броя на инфекциите бе спряно, стръмната крива бе изравнена", каза Меркел след преговори с премиерите на федералните провинции на Германия.

"Но броят на инфекциите остава на равнище, което е твърде високо. Ситуацията не ни позволява да отменим мерките", добави тя пред журналисти. Тя припомни, че целта е да се намали натрупаната честота за седем дни, за да падне под 50 случая на 100 000 жители. В момента средната стойност за страната е близо 150, като няколко десетки общини, включително Берлин, са над 200.

Меркел призова за усилия от германците през следващите няколко седмици и се позова на броя на загиналите от или с COVID-19, 410, достигнат максимум тази сряда, за да помни, че "има животи, които изчезват твърде рано" .

На срещата е било взето решение за задължително носене на маски във всички пешеходни зони, където има висока концентрация на хора, както и в центровете на градовете, пише 24 часа.

Обявените на 2 ноември мерки са:

Баровете и ресторантите, театрите, кината, музеите, спа центровете и фитнес залите ще останат затворени, докато магазините ще имат ограничен капацитет. Туризмът все още е забранен, срещите са ограничени до петима души от две домакинства (тези под 14 години не се броят) и се препоръчва работа от дома.

Училищата все още са отворени. Въпреки това, на някои места с най-висока кумулативна честота, тези над 12-годишна възраст ще бъдат принудени да носят маски и в класните стаи. Ако ситуацията се влоши, се планира също така да се създаде хибридно образование (присъствено и дистанционно) в училища и университети.

От 1 декември влиза в сила забрана за събирания на повече от пет души.

Меркел обаче призна, че Коледа е специална дата и посочи, че между 23 декември и 1 януари ще бъдат разрешени определени изключения - например - вдигайки максималния брой хора при събиране ще може да са 10, без да се броят децата под 14 години.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес