Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия ще позволи извършването на аудиозаписи в съда

10 май 2023, 18:55 часа • 805 прочитания

Германия планира да разреши извършването на аудиозаписи на някои дела и с това слага край на продължилата десетилетия практика съдиите, прокурорите и адвокатите да разчитат на бележките и паметта си по време на съдебен процес, предаде Асошиейтед прес.

Кабинетът одобри днес план, който ще подсигури законодателната основа за автоматично извличане на текст от записи на дела, направени в регионални съдилища. Въпреки това нито записите, нито транскрипциите ще са достъпни за пресата или за обществеността, а публикуването им ще бъде считано за нарушаване на закона.

"Фактът, че участниците в делата в момента са длъжни да разчитат на бележките и на паметта си след съдебни заседания по дело, което може да се проточи с месеци, вече не е в крак с времето", каза министърът на правосъдието Марко Бушман.

Други европейски страни, сред които Швеция, Ирландия и Чехия, вече са наложили аудиозаписите като стандарт. В Испания те също са позволени, предаде БТА. Ако бъде одобрено от германския парламент, извършването на записи първоначално ще бъде в пилотна фаза до 2030 г.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес