Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия разреши безпрепятствено влизане на сезонни работници

10 юни 2020, 18:41 часа • 1264 прочитания

Германското правителство прие днес решение за облекчаване на ограниченията за влизане на сезонни земеделски работници. Те бяха въведени като мярка срещу разпространението на новия вид коронавирус, съобщава AФП.

От 16 юни до 31 декември сезонните работници от Европейския съюз и от Шенгенското пространство отново ще могат да влизат свободно в Германия по земя или въздух, за да помагат за прибирането на реколтата, съобщи земеделският министър Юлия Кльокнер, предаде БГНЕС.

„До края на годината земеделските стопани могат да наемат допълнително сезонни работници от чужбина“, съобщи тя, като предупреди, че ще трябва да спазват строги хигиенни правила. „Това е единственият начин да работите отговорно във време на пандемия. В интерес на всички нас е фермерите да могат да продължат да събират реколтата и да сеят“, обясни Кльокнер.

Германските стопанства обикновено се нуждаят от помощта на около 300 000 чуждестранни работници годишно за прибиране на реколтата, като основната част от тях идват от Полша и Румъния. В разгара на коронавирусната криза през март правителството затвори границите и ограничи броя на влизащите в страната сезонни работници до 80 000 души

Земеделските производители дори наеха специални полети, които да докарат работници от Румъния, тъй като се появиха сериозни опасения, че реколтата от ягоди и аспержи може да остане неприбрана заради недостига на работна ръка. По данни на земеделското министерство, до началото на юни в страната са пристигнали около 39 000 сезонни работници.

Съгласно новите правила, работниците трябва да спазват дистанция от най-малко 1,5 метра и да работят на малки групи.

Ако някой се разболее от COVID-19, групата трябва да бъде изолирана незабавно, а работодателите са задължени да уведомят местните здравни власти.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес