Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия: Промените в конституцията са единственият път към ЕС за Северна Македония

18 май 2023, 19:20 часа • 2285 прочитания

Северна Македония има нужда от период на примирие, от повече яснота за бъдещия път на страната, както за самата държава, така и за ЕС, важно е конституционните промени да бъдат гласувани „в приличен период от време” и няма време за губене. Това казва в интервю за изданието "360 градуса" специалният пратеник на Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин.

Сарацин е на работно посещение в Република Северна Македония и в последните три дни направи срещи с президента на страната Стево Пендаровски, с премиера Димитър Ковачевски, с първия вицепремиер на страната Артан Груби и вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, с ръководството и парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ, както и с представители на почти всички парламентарно представени партии в парламента на Северна Македония.

Ковачевски: България се държи със Северна Македония като Русия с Украйна

„Германия е приятел на Северна Македония, приятел на македонците и ние се гордеем с това. Разбира се, ние виждаме бъдещето на вашата страна в ЕС и знаем, че конституционните промени са пътят към това. Искате или не, това е единственият начин. Опитах се да говоря с всички и като приятел да обясня нашия начин на мислене за бъдещето, не за да бъда натрапник, а да помогна. Опитах се да го обясня. Можете да разчитате на Германия по този път, можете да разчитате на Германия и в бъдеще, по пътя към ЕС. Но е важно да се каже, че нямаме време за губене. Ако конституционните промени не бъдат успешно приложени това лято, виждам много трудности за страната в следващия период. Най-малкото ще има голяма загуба на време и това е добрият сценарий", каза той.

"В лошия сценарий виждам много неясноти за пътя на Северна Македония. Затова се опитахме да кажем на гражданите на Северна Македония, на македонците – можете да се доверите на Германия, ние оставаме ангажирани, ние ще бъдем с вас по пътя към ЕС, наясно сме с чувствата, знаем, че има много страхове относно идентичността, културата, езика, но ви уверяваме, че Германия следи това, Германия вярва в македонската култура, в македонския език и Германия знае за македонската идентичност и ние гледаме на всичко това като на път към бъдещето в ЕС. Това е предложението, което можем да направим“, казва в интервюта Сарацин.

Той уточни, че не е почувствал някаква промяна в позициите на политическите партии, „но никога не се знае”. Според него е важно „този европейски въпрос да не е част от партийни сметки, а въпрос, по който трябва да има надпартийно съгласие".

По думите му каквото е да е решението на Северна Македония по отношение на конституционните промени, то ще бъде уважено, но ако при гласуването в парламента отговорът е „не”, това ще бъде тълкувано като знак, че няма желание да се върви към ЕС, предаде БТА.

„Това води до въпроса какъв ще е пътят на страната, ако не иска да напредва към ЕС? Всъщност аз нямам отговор на това и мнозина в Северна Македония ще зададат този въпрос, също и в Германия и в ЕС. Мисля, че повдигането на този въпрос трябва да бъде избегнато. В Европа има война, това не е подходящият момент да сте несигурни за бъдещето си, това е подходящият момент да започнете да работите и да ускорите заедно процеса”, казва Сарацин.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес