Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия планира да увеличи с 5 пъти военната помощ за Украйна, твърди "Шпигел"

28 март 2023, 09:51 часа • 1922 прочитания

Германия подготвя план за значително увеличаване на военната подкрепа за Украйна в следващите години. Това твърди в. „Шпигел“, позовавайки се на писмо от Министерството на финансите в Берлин до бюджетната комисия в парламента.

В него пише, че разходите на Германия в помощ на Украйна трябва да нараснат от 3 милиарда евро в момента до над 15 милиарда евро, т.е. 5 пъти.

Цитирано е писмото от финансовото министерство, с което депутатите „учтиво“ биват молени за „повече пари“. Посочената причина – германското правителство иска „драматично да разшири военната подкрепа за Украйна в близките години“.

Досега Берлин е отделил 2,2 млрд. евро за настоящата бюджетна година за "подобряване на състоянието на държавите партньори в областта на сигурността, отбраната и стабилизирането". С тези пари Министерството на отбраната заплаща голяма част от оръжейните доставки за Украйна, но също така и за попълване на системите, които бяха предадени от запасите на Бундесвера. Тази сума трябва да бъде увеличена повече от два пъти през тази година - с 3,2 млрд. евро, до над 5,4 млрд. евро, пише "Шпигел".

Освен това през следващите години ще бъдат предоставени 8,8 млрд. евро за "бюджетни кредити за поети задължения", което означава, че Министерството на отбраната ще може да сключва договори за съответната сума. Преди това в бюджета за тази цел беше предвиден само един милиард евро.

Като цяло това ще увеличи помощта за Украйна от сегашните 3,2 млрд. до над 15 млрд. евро, пише "Шпигел".

Министерството на финансите в Берлин заявява, че новите доставки са необходими поради големите загуби на материали на украинските въоръжени сили. Добавя, че "за устойчивото оборудване на украинските въоръжени сили, основано на нуждите, трябва незабавно да бъдат сключени многобройни договори за обществени поръчки, които установяват задължения за плащане и за бъдещи бюджетни години".

Припомняме, че вчера 18-те бойни танка Leopard 2, обещани от Берлин на Киев, пристигнаха в Украйна. Преди това Германия даде на партньора си още картечници за „Леопард“ и за бойни машини на пехотата „Мардер“.

ОЩЕ: Дори Унгария е сред 23-те държави, обещали боеприпаси на Украйна - не и България

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес