Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия отваря врати за програмисти от Балканите

04 юли 2019, 19:00 часа • 5973 прочитания

Поради големия недостиг на работна сила, Германия прие закон, който значително ще улесни получаването на работа от работниците от страни извън ЕС, особено за ИТ специалисти.

Най-голямата европейска икономика е изправена пред истински недостиг на работници. Изчислено е, че в момента на Германия не ѝ достигат повече от 1 200 000 висококвалифицирани специалисти, от които 55 000 са в ИТ сектора, предава БГНЕС.

В резултат на това Бундестагът прие закон, който влиза в сила от 1 януари 2020 г. и позволява по-лесно миграция на квалифицирана работна ръка от страни извън Съюза.

Това означава, че процедурата за получаване на разрешение за работа за търсещите работа от Балканите ще бъде значително по-опростена и по-лесна. Всеки, който иска да изгради своята ИТ кариера извън границите на собствената си страна, също се насърчава от факта, че приложимите ИТ знания и умения, както и познанията по чужд език, могат да бъдат преодолени за 12 месеца качествено образование.

В Германия се надяват, че в допълнение към новия закон и високите заплати, условията за качество, предлагани в този сектор, ще привлекат ИТ специалисти от Балканите. Например като младши програмист в Германия може да печелите 44 000 евро годишно, докато разработчиците с няколко години опит печелят 60 000 евро годишно.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес