Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия отбелязва 24 години от обединението си

03 октомври 2014, 12:33 часа • 16650 прочитания

Германия отбелязва днес Деня на обединението. Само година след падането на Берлинската стена комунистическата Германска демократична република престана да съществува. Така обединена Германия се превърна в най-мощната страна в Европа с население от 82 милиона души.

Според един от архитектите на обединението – външният министър на Федерална република Германия Ханс-Дитрих Геншер, тогавашните събития са пример за днешните политици, че и най-сложните въпроси могат да бъдат решени с отказ от конфронтация, информира БНР.

Германският канцлер Ангела Меркел и федералният президент Йоахим Гаук пристигат в Хановер, за даучастват в тържествата по случай днешния национален празник на Германия. Тържествата ще отбележат не само обединението на страната през 1990 г., а и 25-атата годишнина от падането на Берлинската стена.

Над 4 милиона евро ще изхарчи днес провинция Долна Саксония, за да отбележи деня на обединението. Всяка година различна провинция е домакин на националния празник. Този път той се провежда в Хановер.

Очакват се 1500 официални гости, сред които министър-председателите на всички провинции, президента на Бундестага Норберт Ламерт, президентът на конституционния съд Андреас Фоскуле, бившият външен министър Ханс-Дитрих Геншер и последният премиер на ГДР Лотар де Мезиер.

Първи от чуждестранните дипломати и политици поздравленията си към Берлин отправи американският външен министър Джон Кери, който е прекарал част от детството си в западен Берлин, докато баща му е бил на работа в посолството там. Постиженията на Германия през последните 25 години са огромни, посочи той в поздравителното си писмо. Не така безкритично се отнасят обаче редица политици и анализатори.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес