Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия остана без работещи номера на спешните служби, причината е неизвестна

11 ноември 2021, 13:11 часа • 3186 прочитания

Тази сутрин номерата на спешните служби в цяла Германия не работеха. По-късно бяха възстановени, но причината за срива все още не е известна.

Федералната служба за гражданска защита и помощ при бедствия (BBK) съобщи, че между 03:30 и 04:40 ч. по Гринуич е имало смущения в работата на спешните номера 112 и 110, използвани за връзка с полицията, пожарната и бърза помощ.

Засегнати са били Берлин, Хамбург, Франкфурт и Кьолн, както и части на провинции, включително югозападната част на Баден-Вюртемберг и централната част на Саксония-Анхалт. В Кьолн имаше и широко разпространени прекъсвания на електроснабдяването, питейната вода и телефонните услуги. В източната провинция Долна Саксония, освен спешните номера, прекъсвания имаше и във вътрешните телефонни мрежи на полицията и болниците. Засегнати са били и редица райони в северната провинция Шлезвиг-Холщайн, както и градове в Северен Рейн-Вестфалия и Хесен.

Смущенията са били докладвани "много бързо" от мрежовия оператор Дойче Телеком, заяви президентът на BBK Армин Шустер пред германската медийна група RND. "Трябва да сме сигурни, че системата за предупреждение работи", заяви той.

След смъртоносните наводнения през юли германското правителство обеща милиони евро за модернизиране на кризисната си мрежа, включително инсталиране на повече предупредителни сирени и създаване на система за предупреждение чрез мобилни телефони. През септември проблем в мрежата на Дойче Телеком доведе до прекъсвания на спешните номера с продължителност 30 минути.

Все още не са посочени причините за прекъсването или последиците, които то може да е имало на местно ниво.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес