Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия обвини жена-нацистка, бивш секретар концлагер

05 февруари 2021, 15:55 часа • 3123 прочитания

Повдигнати са обвинения към бивш секретар на нацистки концентрационен лагер за съучастничество в убийството на 10 000 души, информира АФП. Това е първият случай от години срещу жена за нацистките зверства. Тъй като е била непълнолетна по време на извършените престъпления, тя ще бъде изправена пред специален съд за непълнолетни.

Германската прокуратура твърди, че жената е работила в лагера "Щутхоф" до Данциг (сега Гданск) по време на нацистката окупация на Полша. Тя е обвинена в подпомагане на нацистите, отговорни за системното избиване на еврейски затворници, полски партизани и съветски военнопленници. Жената е работила като стенограф и секретар на коменданта на лагера между юни 1943 и април 1945 г., съобщава прокуратурата.

Германия подлага на съдебни наказания последните останали нацисти, сред които са Оскар Грьонинг, счетоводител в "Аушвиц", и Рaйнхолд Ханинг, бивш нацистки надзирател. И двамата бяха осъдени за съучастничество в масово убийство, но починаха, преди да си излежат присъдите. Наскоро 93-годишният бивш надзирател Бруно Дей бе осъден на две години условно. Той е работил в лагера "Щутхоф", създаден през 1939 г. В него са загинали 65 000 човека.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес