Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия не се е отказала да прати танкове "Леопард" на Украйна (ВИДЕО)

09 януари 2023, 11:19 часа • 2936 прочитания

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви пред ARD, че "не е изключено" Германия да предаде своите танкове "Леопард" на украинската армия.

Използвани от няколко европейски армии, танковете Leopard 2 имат ефективен обсег на действие от над 2000 метра и могат да се движат с максимална скорост от 72 километра в час.

Leopard 2 е основен боен танк от трето поколение, първоначално разработен от Krauss-Maffei през 70-те години на миналия век за западногерманската армия. Танкът влиза на въоръжение за първи път през 1979 г. и наследява по-ранната версия Leopard 1 като основен боен танк на западногерманската армия. Въоръжен е със 120 мм гладкоцевно оръдие, произведено от Rheinmetall, и се задвижва от дизелов двигател V-12 с две турбини, производство на MTU Friedrichshafen.

Различни версии са служили във въоръжените сили на Германия и 13 други европейски държави, както и на няколко страни извън континента, включително Канада, Чили, Индонезия и Сингапур. Leopard 2 е използван в Косово в състава на германската армия, в Афганистан с участието на Холандия, Дания и Канада в Международните сили за поддържане на сигурността и е участвал в операции в Сирия в състава на турските въоръжени сили.

Германският канцлер Олаф Шолц многократно отхвърля перспективата за изпращане на танкове "Леопард" в Украйна, въпреки че местният производител на оръжие Krauss-Maffei Wegmann (KMW) изрази готовност да предостави на Киев 100 такива единици.

Междувременно на 7 януари председателят на финландския комитет по отбрана Анти Хаккианен заяви също, че Финландия е готова да предостави на Украйна танкове Leopard 2, "ако Европа даде зелена светлина".

Ден по-рано Германия обяви, че ще достави на Украйна около 40 бойни машини на пехотата Marder до края на март. Съобщението дойде в същия ден, в който Вашингтон потвърди включването на 50 бойни машини на пехотата "Брадли" в най-големия досега пакет от американска военна помощ за Украйна.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес