Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия не потвърди за консултации с Русия за българския кандидат за ООН

12 септември 2016, 16:24 часа • 949 прочитания

Германското правителство не потвърди съобщенията в български медии за проведени консултации с Русия относно кандидатурата за поста генерален секретар на ООН от България, предаде ТАСС, цитирайки днешно изявление на говорителя на германското правителство Щефен Зайберт.

"Не коментирам темата за поверителни разговори на канцлера, - каза той. - В момента за длъжността генерален секретар претендират 10 кандидати, Кристалина Георгиева не е между тях."

По-рано български медии съобщиха, че канцлерката Ангела Меркел била убедила руския президент Владимир Путин да подкрепи за кандидат от България за поста генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева вместо издигнатата преди това Ирина Бокова. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова опроверга вчера тази информация, припомня ТАСС, цитирана от Дарик.

Ирина Бокова, която в момента е генерален директор на ЮНЕСКО, на 11 февруари т.г. бе предложена за генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България при ООН. Постът, който от 2007 г. се заема от южнокорееца Бан Ки-мун, ще се оваканти на 1 януари. Според съществуващите правила, за да бъде назначен на този пост, претендентът трябва да събере 9 гласа "за", включително и гласовете на всички постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. След това името на кандидата ще бъде внесено за утвърждаване от Общото събрание на световната организация.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес