Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия и Полша откриват център за ремонт на танкове Leopard 2

13 юни 2023, 23:47 часа • 3520 прочитания

Германия и Полша са в последен етап от преговорите за създаване на център за ремонт на германски танкове Leopard 2, прехвърлени в Украйна и поразени от руските въоръжени сили, съобщи агенция „Блумбърг“.

Преговорите трябва да приключат "през следващите няколко дни, преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс" на 11-12 юли, цитира агенцията думите на германския посланик в Полша Томас Багер. По думите му се планира в центъра да се съхраняват резервни части, необходими за ремонта на германската военна техника.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

През април германският министър на отбраната Борис Писториус обяви подписването на споразумение за създаване на център за поддръжка и ремонт на споменатите танкове в Полша. На 25 януари германското правителство потвърди, че ще изпрати 14 танка Leopard 2 на Украйна и ще издаде разрешения на други държави за реекспорт на тези превозни средства. На 24 февруари Германия реши да достави на Киев още четири машини от запасите на въоръжените си сили; в края на март стана известно, че 18 танка Leopard 2 вече са пристигнали на местоназначението си.

Leopard 2 се счита за един от най-модерните бойни танкове на световния оръжеен пазар. Един от проблемите му, обаче, може да се окаже сложността на системата, която е много взискателна за поддръжка, поради което е взето решение за откриване на сервизен център в Полша, припомня БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес