Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия гони рекорд в износа на оръжие

11 октомври 2024, 07:30 часа • 1302 прочитания

Германското министерство на икономиката и опазването на климата публикува отчет за продажбите на оръжия и военно оборудване за януари-септември тази година, съобщи турският ежедневник Hürriyet. Според него за три тримесечия германското правителство е одобрило продажбата на оръжие и военно оборудване за чужбина за приблизително 11 милиарда евро.

Така продажбите на оръжие и военна техника в Германия за девет месеца доближават рекордните 12,2 млрд. евро за цялата 2023 г.

През първите три тримесечия на 2024 г. германското правителство е одобрило износ на оръжия на обща стойност около 7,2 милиарда евро и друго военно оборудване на стойност около 3,8 милиарда евро. Още: В Германия признаха: Навлизаме в рецесия

Къде отива най-много оръжие?

Според отчета на министерството страната, на която е продадено най-много военно оборудване между януари и септември, е Украйна, която се защитава от Путинова Русия. Берлин одобри продажбата на оръжие и оборудване на Киев за 7,1 млрд. евро. За същия период на 2023 г. тази сума възлиза на 3,3 млрд. евро.

Разрешителните за износ от германското правителство за Украйна включват танкове Leopard 2, системи за противовъздушна отбрана Patriot и Gepard, гаубици PzH, ракети Stinger, гранати, каски, бронирани средства.

След Украйна се нареждат Сингапур (1,2 млрд. евро), Алжир (558 млн. евро), САЩ (246 млн. евро), Индия (212 млн. евро), пише Hürriyet.

От 11 милиарда евро продажби на оръжие, одобрени от правителството през първите девет месеца на годината, 9,5 милиарда евро, или 87%, са отишли за страните от ЕС и НАТО. В Германия, в областта на контрола върху износа на оръжия Швейцария, Сингапур, Украйна, Япония, Австралия и Южна Корея се третират по същия или подобен начин като страните от НАТО. Още: Украйна е получила още две ПВО системи IRIS-T от Германия, чака и други оръжия

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес