Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Германия е новата Унгария": Берлин блокира санкции на ЕС срещу Русия

13 юни 2024, 13:43 часа • 4145 прочитания

Германия изненадващо обяви, че има опасения относно новите санкции на ЕС срещу Русия. Правителството в Берлин засега блокира преговорите за пореден пакет наказателни мерки срещу Москва и предизвиква недоволство в Брюксел, твърди германската агенция DPA.

"Напоследък имах чувството, че Германия е новата Унгария", казва неназован служител на ЕС, намеквайки за факта, че правителството на унгарския премиер Виктор Орбан многократно удря спирачки на преговорите за санкции срещу Русия.

Още: Валутният призрак от 1997 г. е в Русия: Доларът и еврото са желана стока

Какви са новите санкции?

Планираните нови санкции на ЕС имат за цел да се борят със заобикалянето на съществуващите наказателни мерки. Руската оръжейна индустрия все още може да използва западни технологии за производство на оръжия за войната си срещу Украйна.

Още: "Да съсипем живота им!": Без да иска, Медведев призна как се живее под санкции

Снимка: TotalEnergies

Освен това се планира за пръв път да бъдат наложени строги санкции на ЕС срещу руския бизнес с втечнен природен газ (LNG), носещ милиарди долари в хазната на Владимир Путин. Според дипломати Европейската комисия иска да забрани пристанища като това в Зеебрюге, Белгия, да се използват за превоз на руски втечнен природен газ до трети страни. Такъв ход ще доведе до това, че Русия ще може да продава по-малко LNG и да инвестира по-малко средства в агресивната си война поради липса на транспортен капацитет, пише Stuttgarter Zeitung.

Още: Доставките на втечнен природен газ в ЕС удариха 7-месечно дъно

Защо Германия е против?

Според дипломати от ЕС резервите на Германия по отношение на плановете са свързани преди всичко с мерките, които имат за цел да затруднят заобикалянето на санкциите. Кабинетът на Шолц настоява за премахване на разпоредба, която би направила свързани лица на наказаните компании отговорни за нарушаване на санкциите. Берлин ще се съгласи и само със замяна на тази точка с ограничения върху определени стоки, твърди DPA.

Основание за това очевидно е страхът, че в противен случай германските дружества биха могли да бъдат подведени под отговорност за нарушения на санкциите.

Още: След нови санкции от САЩ: Руски банки почнаха да обезценяват рублата

Германия също така иска да облекчи ограниченията върху използването на руската Система за финансови съобщения за обмен на електронни съобщения за финансови трансакции.

Все още няма официален коментар по темата от германското правителство - единствено говорител на Постоянното представителство на страната в ЕС е заявил, че преговорите са поверителни.

Още: Заради оръжие за Русия: Санкции от САЩ за регистрирана в България компания

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес