Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германците се готвят да изпратят още танкове на Украйна

26 април 2022, 13:43 часа • 3329 прочитания

Освен планираната доставка на 88 танка, германската отбранителна група Rheinmetall възнамерява да продаде на Украйна още 20 модерни танка Leopard 2. Те са на въоръжение в Бундесвера, съобщава в. „Ханделсблат“, позовавайки се на свои източници.

В понеделник Die Welt съобщи, че Rheinmetall официално е поискала от Министерството на икономиката и опазването на климата на Германия да одобри доставката на 88 танка Leopard 1A5 за Украйна. Заявлението е изпратено до Федералния съвет за сигурност, в който влизат германският канцлер, министрите на външните работи, на вътрешните работи, на отбраната, на финансите, на икономиката, на икономическото сътрудничество и на правосъдието. Ако то бъде одобрено, танковете ще бъдат изпратени в Украйна "до няколко седмици", предаде БГНЕС.

В близко бъдеще Rheinmetall иска да изпрати до германското министерство на икономиката и опазването на климата и заявление за танковете Leopard 2.

Както уточнява „Ханделсблат“, танковете Leopard 1A5 трябва да бъдат доставени от Италия, докато доставката на Leopard 2 за Германия трябва да бъде съгласувана с Швейцария. Танковете се намират на територията на тези две държави. Правителството на федералната република си запазва правото да изисква одобрение за крайната употреба на всички въоръжения, произведени във ФРГ.

Според вестник "Зюддойче цайтунг" министърът на отбраната Кристин Ламбрехт ще обещае на Киев самоходни зенитни оръдия Gepard - по време на днешната среща във военновъздушната база Рамщайн.

По-рано Rheinmetall изпрати на германските власти искане за продажба на 100 БМП Marder на Украйна, а Krauss-Maffei Wegmann (KMW) поиска разрешение за износ на 100 самоходни артилерийски установки PzH 2000.

Танковете Leopard 1A5 струват около 115 млн. евро, а заедно с БМП Marder и самоходните артилерийски системи за 150 млн. евро, общата стойност на сделката може да достигне около 2 млрд. евро.

ОЩЕ: Вътрешен натиск към Шолц за доставка на танкове за Украйна, Великобритания даде оценка за руските загуби

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес