Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германците и италианците разчитат на своите армии, а не на чуждите бази

27 септември 2016, 20:53 часа • 1150 прочитания

Едва 4% от германците и 5% от италианците смятат, че чуждестранните военни бази могат да се справят по-добре с охраната на националната сигурност и суверенитет, отколкото собствената армия.

Това показват данните от изследване, проведено от компанията Ifop по поръчка на информационна агенция и радио Sputnik.

Според доклад на министерството на отбраната на САЩ за 2015 г. извън пределите на страната Вашингтон е разположил 587 военни обекта.

Най-голям брой американски военни бази в Европа има в Германия, а в Италия са концентрирани значителни сили на американския Военно-морски флот. На въпроса „Кой ще се справи по-добре със защитата на вашата страна?“ над една трета от германците /38%/ и италианците /34%/ са отговорили, че със защитата на страната ще се справи националната армия без помощта на чуждестранни военни бази, пише още БГНЕС.

Почти толкова – 37% от германците и 34% от италианците – са заявили, че защитата трябва да се осъществява съвместно от националните армии и чуждите бази. 21% от запитаните в Германия и 27% в Италия не са могли да отговорят на въпроса.

Социологическото проучване е проведено от 28 юни до 4 юли 2016 г. от френската изследователска компания Ifop. В него са взели участие 1004 германци и 1002 италианци.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес