Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Генералният секретар на ООН иска "Нов глобален договор" за по-справедлив световен ред

18 юли 2020, 17:30 часа • 5341 прочитания

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предложи на света мащабна инициатива за борба с неравенството - „Нов глобален договор“, съобщава ТАСС. Целта е да бъде създаден по-справедлив световен ред на планетата. Той представи стратегическата си инициатива, като изнесе лекция за паметта на Нелсън Мандела.

"Пандемията на коронавируса разкри тъжна разлика между техните собствени интереси и тези, на обществото, както и огромни пропуски в структурите на управление и етичните рамки", каза генералният секретар. „За да затворим тези пропуски и да направим възможно сключването на нов социален договор, се нуждаем от нов глобален договор, който гарантира по-широко и по-справедливо разпределение на властта, богатството и възможностите на международно ниво“, подчерта той.

Според ръководителя на ООН друг фактор - антирасисткото движение, което се разпространи от САЩ по целия свят след убийството на Джордж Флойд, се превърна в знак, че хората са уморени. „Те са уморени от неравенство и дискриминация, въз основа на които се третират като престъпници поради техния цвят. Изморени са от структурен расизъм и систематична несправедливост, които ги лишават от основните им човешки права“, продължи той. „Тези движения сочат 2 исторически източници на неравенство в нашия свят: колониализъм и патриархат".

Генералният секретар отбеляза, че предишният модел на социалния договор в съвременния свят всъщност спря да работи. "Коронавирусът е сравнен с рентгенова снимка, която открива пукнатини в крехкия скелет на изградените от нас общества. Той подчертава широко разпространените погрешни схващания и лъжи." „Лъжата, че свободните пазари могат да осигурят здравеопазване за всички. Митът, че неплатената грижа не е работа. Илюзията, че живеем в пост-расистки свят. Митът, че всички сме в една и съща лодка“ - изброи ръководителят на организацията. "Всъщност, въпреки че всички сме се озовали в едно и също море, очевидно е, че някои го набръчкват в суперак, а други се вкопчват в плаващи отломки", каза Гутериш. Според генералния секретар на ООН „новият социален договор ще позволи на младите хора да живеят в достойни условия, ще предостави на жените същите перспективи и възможности като мъжете и ще защити болни, уязвими и членове на различни малцинства“.

„Новият социален договор между правителствата, хората, гражданското общество, бизнеса и други заинтересовани страни трябва да обхваща заетостта, устойчивото развитие и социалната защита, основаващи се на равни права и възможности за всички“, обясни той. "Неравенството започва от самия връх: в световните институции", каза Гутериш, предлагайки да се реши този проблем чрез реформирането им. По думит ему, новият модел на глобално управление трябва да се основава на пълно, приобщаващо и равноправно участие в работата на световните институции. "В противен случай ще се сблъскаме с още по-голямо неравенство и липса на солидарност, подобно на тези, които наблюдаваме днес в рамките на фрагментиран глобален отговор на пандемичен коронавирус", подчерта той. И добави, че страните, които са успели преди 70 години, не са склонни да обмислят реформите, необходими за промяна на отношенията на властта в международните институции.

Генералният секретар възнамерява да обсъди новата си инициатива с всички държави по време на предстоящата юбилейна 75-та сесия на ООН, както и на други международни места.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес