Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Генерален адвокат на Европейския съд: Брак не значи брачен съюз само между лица от различен пол

11 януари 2018, 12:40 часа • 3776 прочитания

Понятието "съпрузи" се отнася и до лица от един и същ пол, независимо дали според законодателството на държава-членка на ЕС хомосексуалните бракове са разрешени и не може на такава база да се отказва пребиваване в дадена страна-членка на Съюза. Такова мнение* изказа генералният адвокат на Европейския съд Мелхиор Вателет по вече доста нашумялото дело "Коман/Хамилтън". То е заведено пред Европейския съд от Адриан Коман, защото Румъния отказва да даде право на пребиваване на Клейбърн Робърт Хамилтън, тъй като не е съпруг на Коман съгласно определението за съпруг в румънското законодателство. Коман и Хамилтън, който е американец, имат сключен брак във Великобритания.

Адвокат Вателет изрично подчертава, че в случая проблемът касае принципа на свободно движение на гражданите на страните-членки на ЕС и че юридическият спор се отнася точно за принципа на свободно движение. Но същевременно, генералният адвокат взема отношение и по понятията "съруг“ и „съпруга“.

Според мнението на юриста понятията „съпруг/съпруга“ трябва да получи самостоятелно и еднакво тълкуване навсякъде в ЕС от юридическа гледна точка. Генералният адвокат подчертава, че понятията "съпруг/съпруга" по смисъла на директивата обхваща връзката, основана на брак, като същевременно тези понятия са неутрални от гледна точка на пола на съответните лица и са независими от мястото на сключване на брака. В този контекст генералният адвокат счита, че с оглед на общото развитие на обществото в държавите-членки на ЕС през последното десетилетие що се отнася до разрешаването на брака между лица от един и същ пол, практиката на Европейския съд, според която понятието "брак" съгласно общоприетото в държавите членки определение се отнася до съюз между две лица от различен пол, вече не може да бъде поддържана. С други думи – брак не значи брачен съюз само между лица от различен пол.

Вателет обръща внимание, че съгласно Хартата за основните права на Европейския съюз и Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) понятията "сърпуг/съпруга" се свързват със семейния живот, а Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) е признал, че лица от един и същ пол могат да водят семеен живот.

Пълното становище на генералния адвокат ВИЖТЕ ТУК!

* Заключението на генералния адвокат не обвързва Европейския съд. Задачата на генералните адвокати е да предложат на съда, при пълна независимост, правно разрешение на делото, което им е поверено. След това съдиите пристъпват към разискване на делото. Съдебното решение ще бъде постановено на по-късна дата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес