Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ген. Ходжис: Битката за Бахмут е подготовка за връщането на Крим

21 април 2023, 20:10 часа • 7051 прочитания

Съпротивата с Бахмут е с крайна цел успешното връщане на Крим. Такова мнение изказа бившият командващ на американските сили в Европа ген. Бен Ходжис.

Ходжис отдавна повтаря тезата си, че без Украйна да си върне Крим, устойчив мир и гаранции за сигурност за страната срещу нова руска инвация няма да има: Анализ: В САЩ хора с влияние пречат на решителна украинска победа

Над 9 месеца украинската армия не предава Бахмут, за да може да се подготвят войници за контраофанзивата. „Ще започне след няколко седмици и основната задача ще е да се изолира Крим. Украйна ще спечели тази война, ако западните партньори ѝ доставят необходимите оръжия“, убеден е Ходжис. Той уточни, че трябва да има дългобойни оръжия за украинците, за да обстрелват съответните руски бази и оръжейни складове и да прекъснат руската военна логистика.

За него украинската армия е направила огромен подвиг в Бахмут – с героична отбрана, но без да се хвърлят огромни ресурси, е била ангажирана основната сила на руснаците, докато украинците подготвят достатъчно надеждни части за контраофанзива и бъдеща атака на Крим.

От много време насам западни (а и руски) експерти коментират, че пълна украинска победа над Русия ще бъде постигната при два пробива – през линията Сватово – Кремена в Луганска област и през Запорожка и Херсонска области, към Мелитопол. Така руските сили ще бъдат заклещени без необходимата логистика и изтикани към Азовско море. И сега Ходжис говори, че успешната украинска контраатака ще значи бърз пробив на руската защита в сравнително тесен фронт.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес