Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Газпром" започва строителството на морския участък от "Турски поток"

08 май 2015, 15:19 часа • 7412 прочитания

"Газпром" е взел решение за началото на строителството на морския участък от газопровода "Турски поток", оповести директорът на компанията Алексей Милер, цитиран от РИА Новости, предаде Expert.bg.

"От днес започват работите по подготовка и мобилизация за началото на строителството на морския участък", каза Милер в ефира на "Россия 24".

В четвъртък директорът на "Газпром" и министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз се договориха доставките на газ по "Турски поток" да започнат през декември 2016 г.

"Строителството на газопровода "Турски поток" може да започне още днес. Днес, не се шегувам", заяви Милер.

"Постигнато е споразумение между Русия и Турция за пускането в експлоатация и доставките на "синьо гориво" по газопровода "Турски поток" през декември 2016 г. Графикът на "Газпром" по проекта ще се основава на постигнатото споразумение", заяви Милер след срещата с Йълдъз.

"Турският поток" е алтернатива на проекта "Южен поток", чието строителство Русия прекрати пред декември 2014 г. По-голямата част на трасето на "Турски поток" ще преминава по дъното на Черно море, което съвпада с предварително съгласувания маршрут на "Южен поток".

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес