Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Газпром поиска повишение на цените на газа в Русия след срива на износа за Европа

20 април 2023, 11:12 часа • 2792 прочитания

Държавният газов гигант "Газпром" поиска да се въведат свободни цени на руския вътрешен пазар след резкия спад на износа за Европа през 2022 г.

Топ мениджърът на газовия монополист Виталий Маркелов предложи да започне експеримент за либерализация на цените за промишлените потребители в няколко пилотни региона, пише "Комерсант", позовавайки се на материали от заседание на Държавния енергиен съвет от 30 март.

На заседанието Маркелов е отбелязъл, че "трябва да се премести фокуса от експортно ориентиран модел към вътрешния пазар", посочва изданието. 

В момента Газпром продава газ на потребителите в Русия по тарифа, определена от Федералната антимонополна служба. В същото време независимите производители могат да продават газ на свободна цена, но на практика те се ръководят от тарифата и понякога предлагат отстъпки.

ОЩЕ: Путин е предложил на Казахстан рекордна отстъпка за газа

Делът на Газпром на руския пазар е около 63% (377 милиарда куб. метра през 2021 г.). В същото време компанията е задължена да продава газ стриктно по тарифа дори в тези региони, където цените са под икономически обоснованото ниво. В резултат на това независими производители превземат високодоходоносни региони и изтласкват "Газпром" от пазара, каза Маркелов.

По думите му либерализацията на цените ще отнеме една до две години.

Според оценки на Reuters през първото тримесечие на 2023 г. Европа е получила само 6 милиарда куб. метра газ от "Газпром", в сравнение с 62 милиарда куб. метра за същия период на миналата година. Делът на руския газ на европейския пазар през 2022 г. е намалял от 45% на 7,5%.

ОЩЕ: Италия обяви край на зависимостта си от руския газ

„Не е изненадващо, че "Газпром" иска да може да използва по-гъвкаво ценообразуване, което ще му позволи да се конкурира с независими [компании] за крайни потребители и да монетизира свободния си производствен капацитет“, казва експертът Виталий Ермаков, цитиран от The Moscow Times. Според него, в контекста на излишък в предлагането, повишената конкуренция трябва да доведе до по-ниски цени, но в руските реалности това най-вероятно няма да се случи.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес