Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Г7 подкрепя допълнителна COVID помощ за бедните държави

19 март 2021, 17:50 часа • 1294 прочитания

Финансовите министри на държавите от Г7 подкрепят предложението МВФ да предостави допълнителна финансова помощ на засегнатите от ковид бедни страни.

Британският финансов министър Риши Сунак и неговите колеги от Г7 "подкрепят ново и значително разпределение на специални права на тираж (SDR) на Международния валутен фонд (МВФ), което ще помогне на уязвимите страни да преминат през настоящата криза", се казва в изявление.

Великобритания беше днес домакин на онлайн срещата на финансовите министри от Г7, като фокусът на дискусиите беше върху помощта за най-бедните държави, засегнати от пандемията.

SDR са създадени от Международния валутен фонд през 1969 г. и играят значителна роля в глобалните финанси, помагайки на правителствата да защитят своите финансови резерви срещу глобалните колебания на валутата. Те се използват и като основа за заеми от ключовите механизми за кредитиране на МВФ.

Въпреки че не е истинска валута, МВФ го използва за изчисляване на заемите си за нуждаещите се страни и за определяне на лихвените проценти в тях.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес