Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Г-н Надежден": Кой е човекът, победил Сана Марин на изборите във Финландия?

04 април 2023, 13:18 часа • 2091 прочитания

Финландците играха на сигурно на последните парламентарни избори на 2 април, тъй като се очертава рецесия след пандемията, а източната им съседка Русия води жестока война в Украйна.

В лицето на десноцентристкия лидер Петери Орпо финландските избиратели подкрепиха човек с надежден опит в партийната политика, който датира от десетилетия. И отредиха загуба на настоящия премиер Сана Марин. ОЩЕ: Премиерът на Финландия призна поражението си на изборите

Орпо от Националната коалиционна партия убеди избирателите, че финландската икономика е в беда и че той, а не неговата свободолюбива и харчеща по-свободно съперничка Марин от социалдемократите, е стабилната ръка, от която Хелзинки се нуждае. Това пише Politico в свой анализ, в който нарича Орпо "Г-н Надежден".

Тази промяна ще отбележи радикална промяна в тона на Финландия и на по-широката европейска политическа сцена. Марин, популярна личност в лявата част на политиката на ЕС, получи студен душ миналата година, след като се появи видеозапис, в който тя танцува на парти с приятели. Въпреки това репутацията на нейното правителство в областта на икономическата политика ѝ струваше скъпо.

На изборите в неделя победи личността на Орпо, която се справя с всичко. Той се възползва от дълбоко вкоренените - макар и обикновени - финландски страхове относно нарастващия държавен дълг и предложи конкретни решения, например съкращаване на обществените услуги.

"Започваме правителствени преговори, като основният въпрос е икономиката", заяви Орпо, когато броенето на гласовете наближи края си.

53-годишният политик е фигура, чиято кариера до голяма степен е преминала в сянката на по-големи личности - от бившия министър-председател Александър Стуб до неговия колега от популярната Национална коалиционна партия, президента Саули Нийнистьо. Да не говорим за отиващия си премиер Марин.

Орпо, лидер на дясноцентристката НКП, постепенно се издига през ключови поддържащи министерски позиции до лидер на основната опозиционна партия. С 14 000 последователи профилът му в "Инстаграм" не притежава силата на този на Марин, която е с 1 милион, но дава представа за това как той иска да се представи. Там е качил запис, който го показва през 90-те години на миналия век като студент-депутат, с привидния подтекст, че е бил цял живот обществен служител.

Докато критиците определят стила му на човек от народа като безвкусен, други смятат, че той е с безкомпромисен подход.

Преговорите за коалиция ще дадат на Орпо ранна възможност да покаже, че може да води политика на най-високо ниво. Ако успее да сключи сделка, която да удовлетворява както консервативното, така и либералното крило на НКП, това ще бъде сериозно постижение в началото, смятат наблюдателите.

Тейво Тейвайнен, политолог от Хелзинкския университет, смята, че Орпо ще бъде подложен на натиск от собствената си партия да се опита да сключи споразумение първо с антиимигрантската Финландска партия, вместо да прави ранни увертюри със социалдемократите. "Ако в крайна сметка състави правителство със социалдемократите, ще му помогне, ако покаже, че първо се е опитал да сформира дясна коалиция", каза Тейвайнен.

Според автобиографията, която е публикувал на уебсайта на парламента, Орпо е роден в Кьойлио в югозападната част на Финландия и има магистърска степен по социални науки от близкия университет в Турку. Женен е, има две деца, а профилите му сочат, че хобитата му включват готвене и риболов.

Работата му с Националната коалиционна партия датира от 90-те години на миналия век, а по-късно става министър на земеделието при бившия премиер от НКП Стуб, след което е министър на вътрешните работи и на финансите при премиера от Партията на центъра Юха Сипиля.

През 2016 г. Орпо оспорва кандидатурата на Стуб за лидер на НКП, след като обвинява шефа си, че е допуснал спад в подкрепата на избирателите. Орпо заяви, че може да възстанови единството в партията и да я върне на власт, и с лекота победи Стуб в партийния вот.

"Можем да бъдем най-голямата партия в страната, можем да се справим много по-добре", каза той пред поддръжници, след като беше избран за лидер на формацията през 2016 г.

След поражение на изборите през 2019 г. Орпо избра да изведе партията си в опозиция, вместо да влезе в коалиция със социалдемократите. Той се зае да възстанови авторитета ѝ като традиционна дясноцентристка икономическа алтернатива, която е готова да намали публичните разходи и да ограничи увеличаването на данъците.

В навечерието на изборите в неделя политикът се опита да се възползва от дълбоко залегналите във финландците страхове относно държавния дълг, представяйки Марин и нейната партия като заплаха за фискалното здраве на страната.

Тъй като през последните месеци преднината на НКП в социологическите проучвания намаля, бяха повдигнати въпроси дали кампанията на Орпо, която донякъде бе основана на страха, наистина може да надделее над звездната сила на Сана Марин, заедно с нейните призиви за инвестиции в растеж и работни места.

Но с настъпването на неделната вечер стратегията на Орпо в крайна сметка се оправда. В най-драматичния момент от вечерта, когато обществената телевизия Yle разкриваше внимателно прогнозата си за крайния резултат, Орпо, Марин и лидерът на партията на финландците Рийка Пура нервно следяха събитията. Когато прогнозата на Yle даваше на НКП 48 места, на лицето на Орпо се виждаше облекчение, докато Марин беше принудена да се замисли за поражението за първи път.

Изглежда, че фокусът на Орпо върху предпазливата фискална политика се е отплатил и когато в края на вечерта той се обърна към тълпата, обичайното му сдържано поведение беше заменено от радост.

Посланието му за връщане на фискалния ред във Финландия е намерило отклик сред съгражданите му, каза той, а партията му вече е може да стане най-голямата в страната, както бе обещал през 2016 г. "Това е наистина голямо събитие", каза Петери Орпо.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес