Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фукуяма с прогноза за съдбата на Крим и Донбас: За Путин ще е трудно

05 май 2023, 16:34 часа • 6827 прочитания

"Крим може да се окаже точка на уязвимост за Русия. Защото, ако украинците успеят да освободят Херсонска област, те на практика ще са отрязали Крим (бел.ред. от останалите окупирани области). Има една железопътна линия, която минава от Русия в Крим, и мостът над пролива - те ще бъдат в състояние наистина да прекъснат и двете артерии".

Тази прогноза изрази политологът от Станфордския университет Франсис Фукуяма в интервю за грузинската служба на Радио Свободна Европа (RFE/RL).  По повод съдбата на незаконно анексирания още през 2014 година украински полуостров Крим Фукуяма каза още, че украинските войски "не е нужно да нахлуват в Крим в този момент, могат просто да държат всички руски сили там като заложници".

ОЩЕ: Клинтън: Още през 2011 г. разбрах, че е въпрос на време Путин да нахлуе в Украйна

На въпрос дали, ако Русия трябва да отстъпи Крим, ще може да бъде наречена по друг начин, освен губеща, дори от вътрешната публика в Русия, Фукуяма отговори: "За Путин ще бъде трудно да преживее загубата на Крим, като се има предвид колко много са инвестирали в това да си го вземат обратно".

Политологът добави, че според него на украинците дори не им се налага да си връщат Крим, като могат да го "отрежат" и така да окажат силен натиск. Запитан дали дори в тази ситуация Русия би се съгласила за се откаже от Крим, Фукуяма каза, че от политическа гледна точка това би било доста трудно.

"Съществува и въпросът дали Украйна би била склонна да отстъпи част от Донбас, защото в много отношения за нея би било кошмар да се наложи да го управлява при сегашните обстоятелства", добави той, но подчерта, че не вижда как някоя от двете страни ще се съгласи официално да отстъпи Крим или Донбас. Именно затова Фукуяма прогнозира сключването на едно по-неформално споразумение.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес