Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френските власти се чувстват по-добри в предотвратяването на терористични атаки

12 ноември 2017, 12:05 часа • 929 прочитания

Франция значително подобри полицейските и разузнавателните си служби след терористичните атаки в страната през ноември 2015 г. Това заяви министърът на вътрешните работи Жерар Колон в интервю, публикувано от седмичния вестник Le Journal du dimanche, цитиран от БГНЕС.

"Службите по сигурността стават все по-бдителни, провеждат на наблюдение на подозрителни лица и разследват редица случаи. Днес ние сме в състояние да неутрализираме тези терористични мрежи, с които не можахме да се справим преди две години“, каза още Колон.

"По-рано ние не вярвахме, че това е възможно във Франция. Сега сме готови за възможността от такива събития", обясни министърът. Той припомни, че през юни бе създаден от Национален координационен комитет за разузнавателни дейности и борба срещу тероризма.

Actualno.com припомня, че в средата на октомври Франция прие окончателно строгия закон за борба с тероризма, който разширява правомощията на властите в страната.

Според текстовете разследващите органи ще могат да претърсват домове, да ограничават свободата на движение на гражданите, както и да затварят религиозни храмове, ако е необходимо.

Новият закон бе приет на второ четене от Френския сенат, като целта му е да замени извънредното положение в страната.

Срещу текстовете се водеше масирана кампания от активисти, които продължават да считат, че новите правила застрашават гражданските свободи в Републиката.

От началото на 2015 г. насам Франция бе мишена на 15 атентата и планирани атаки.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес