Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френският съд иска Саркози да свидетелства по скандална оръжейна сделка

07 февруари 2014, 19:15 часа • 15410 прочитания

Съдиите по делото за предполагаемите подкупи за оръжейни продажби от френската армия искат бившия президент Никола Саркози да даде показания пред специалния съд. Това съобщи адвокатът, представляващ гражданските лица по делото, предаде БГНЕС.

Адвокат Оливие Морис зави пред АФП, че следователите по делото "Карачи" искат Съдът на републиката, който разглежда дела за неправомерни действия на министрите, да се заеме със случая. Сред исканията им е и съдът да призове Саркози, който по време на продажбите е министър на финансите, като помощен свидетел. Срещу помощните свидетели могат да бъдат повдигани обвинения.

Френските следователи подозират за съществуването на мрежа за подкупи по време на продажбите на подводници на Пакистан и фрегати на Саудитска Арабия през 1994 г. Смята се, че незаконните средства са похарчени за президентската кампания на бившия премиер Едуар Баладюр през 1995 г.

Разследването е срещу Баладюр и тогавашния министър на отбраната Франсоа Леотар, но Саркози също може да бъде включен. Магистратите разследват и дали бомбардировката в Карачи от 2002 г., при които загинаха 11 френски инженери, е отмъщение за отмяната на подкупите, тайно обещани на пакистанските власти.

Морис, който представлява семействата на загиналите, каза, че решението за отнасяне на делото към Съда на републиката е знак за развитие. Искането Саркози да бъде изслушан също е индикатор, че той "по никакъв начин не е освободен от отговорност" по делото.

Бомбардировката в Карачи предизвика редица разследвания, уличаващи Саркози, включително разследвания за създаването на предполагаеми фиктивни фирми и нарушения на законите за поверителност.

Това е само част от делата, в които Саркози участва под някаква форма. Миналата година той получи обвинение, че предизборната му кампания през 2007 г. е била финансирана със средства, незаконно осигурени от наследницата на Л`Ореал Лилиан Бетанкур.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес