Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френски производители на шампанско искат помощ от дипломати заради руското ползване на названието

05 юли 2021, 17:16 часа • 1513 прочитания

В понеделник производителите на шампанско във Франция отправиха молба за дипломатическа помощ поради нов руски закон, запазващ термина "шампанско" за руските пенливи вина, което прекъсна доставките от местния лидер на пазара Moet Hennessy.

Френските производители яростно искат придържане към AOC или контролираното наименование за произход, което трябва да им даде изключителна употреба на думата в страни, които се придържат към Лисабонското споразумение за отличителни географски указания.

Но Русия не е страна по споразумението и в петък президентът Владимир Путин подписа закон, който забранява използването на руски превод на шампанско - "Шампанское" - върху бутилки с вносни продукти. Френските производители все още могат да използват думата на френски, но също така ще трябва да напишат „пенливо вино“ на кирилица на гърба на бутилките - ерес за марки, които казват, че нищо на Земята не може да се сравнява с характерните им мехурчета в напитката.

"Champenois призовават френски и европейски дипломати да получат промяна на този неприемлив закон", се казва в изявление на Комитета за шампанско, който обединява производителите на грозде, както и производителите в североизточния регион Шампан във Франция.

Той осъди „скандалния“ ход, който „поставя под въпрос повече от 20 години двустранни преговори между Европейския съюз и Русия относно защитата на AOC“. Moet Hennessy, собственост на луксозния конгломерат LVMH, заяви в неделя, че ще спази закона и ще възобнови износа на своите марки, включително Dom Perignon, Moet & Chandon и Veuve Clicquot, "възможно най-скоро".

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес