Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френски компании призоваха гражданите да намалят консумацията на енергия

26 юни 2022, 15:18 часа • 1440 прочитания

Ръководителите на френските енергийни компании Engie, EDF и TotalEnergies призоваха гражданите да намалят консумацията на ток и газ заради занижените доставки на руски газ, съобщи вестник „Le Journal du Dimanche“.

„Призоваваме за съзнателно отношение и колективни и индивидуални действия, като всеки от нас – всеки потребител, всяка компания, промени своето поведение и ограничи незабавно консумацията на енергия, електричество, газ и нефтопродукти“, се казва в изявление на компаниите, които изданието цитира.

Отбелязва се също, че нарастващите цени на енергоносителите във Франция „влияят твърде сериозно на покупателната способност на домакинствата“.

Представители на френския енергиен отрасъл съобщиха също, че вече са предприели краткосрочни мерки като са диверсифицирали доставките на газ и са възобновили работата на „спрени съоръжения“.

На 23 юни френският министър на енергийния преход заяви, че страната има капацитета да се откаже от руския газ, но в момента продължава да го внася в намалени количества.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес