Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френската прокуратура започва разследване за предполагаем шпионаж на медии с „Пегас“

20 юли 2021, 12:29 часа • 2006 прочитания

Френската прокуратура започна разследване на твърденията, че мароканските разузнавателни служби са използвали израелския зловреден софтуер „Пегас“, за да шпионират френски журналисти, предава АФП.

Разследването ще разгледа 10 различни обвинения, включително дали е имало нарушение на личната неприкосновеност, инезаконен достъп до лични електронни устройства и престъпна асоциация.

Разследващият уебсайт Mediapart подаде правна жалба в понеделник, а разследващият вестник „Le Canard Enchaine“ предстои да последва примера, заради шпионските обвинения, които Мароко отрече.

Съвместно разследване на The Washington Post, The Guardian, Le Monde и други медии, основано на изтекъл списък с 50 000 телефонни номера, заяви в понеделник, че шпионажът по целия свят, използвайки зловредния софтуер на групата NSO, е бил много по-обширен, отколкото се смяташе досега.

Mediapart разкри, че телефоните на нейния основател Едуи Пленел и един от неговите журналисти са сред таргетираните от мароканските разузнавателни служби.

Предполага се, че и други журналисти, работещи за френски медийни компании, са били обект на мароканските служби за сигурност, включително служители на Le Monde и Agence France-Presse.

Мароко отрече твърденията, като заяви, че "никога не е придобивал компютърен софтуер за проникване в комуникационни устройства". 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес