Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френската пенсионна реформа е потвърдена

14 април 2023, 19:37 часа • 6210 прочитания

Конституционният съвет на Франция утвърди същността на пенсионната реформа и отхвърля проекта за референдум за споделена инициатива, предава Le monde. 

Пенсионната реформа цели да вдигне възрастта за пенсия на французите от 62 на 64 години, като обяснението за това са финансови рискове. Реформата предизвика вълна от протести след като Еманюел Макрон заобиколи парламента. Последва неуспешен вот на недоверие срещу правителството. ОЩЕ: Макрон действа без парламента и вдигна пенсионната възраст във Франция

Днес Конституционният съвет на Франция се произнесе по реформата, като той утвърди по-голямата част от законопроекта, включително ключовата мярка за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Следователно емблематичната мярка на този спорен текст ще има силата на закон веднага след като Еманюел Макрон обнародва текста.

Оспорени са само някои разпоредби от Закона за изменение и допълнение на финансирането на социалното осигуряване за 2023, които не засягат същността на реформата. По-скоро става въпрос за незначителни аспекти от нея.

Решението ще бъде публикувано в Официален вестник на Френската република, съобщава Конституционния съвет. 

Решението ще бъде публикувано в Официален вестник на Френската република.Решението ще бъде публикувано в Официален вестник на Френската република.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес