Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френска криза: Искат импийчмънт на Макрон след отказа му да назначи премиер от левицата

27 август 2024, 09:45 часа • 1369 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че няма да се съгласи на правителство, водено от левия алианс "Нов народен фронт", който спечели най-много места в парламента след изборите през юли: Кои са изненадващите победители във Франция, кой ще управлява и какво значи това за света? (СНИМКИ).

Държавният глава заяви, че Франция се нуждае от институционална стабилност, а левицата не може да спечели вот на доверие в парламента.

Отговорът на левицата - протести и импийчмънт

В отговор на думите му от "Нов народен фронт", които издигнаха сравнително неизвестната държавна служителка Люси Кастес за свой кандидат за министър-председател, призоваха за улични протести и импийчмънт на Макрон.

Президентът, чиито центристи бяха изпреварени и останаха на второ място през юли, заяви, че ще започне нови консултации с партийните лидери във вторник, 27 август, и призова левицата да си сътрудничи с други политически сили.

Нито една група не успя да спечели мнозинство след изборите, като "Нов народен фронт" получи повече от 190 места, центристкият алианс „Ансамбъл“ на Макрон - 160, а крайнодесният "Национален сбор" на Марин льо Пен и Жордан Бардела - 140. Нито една формация не е близо до мнозинство от 289 места в 577-членната камара.

От края на изборите временно правителство ръководи Франция, включително по време на Олимпийските игри в Париж, което предизвиква гнева на "Нов народен фронт".

Снимка: Getty Images

Още: Политолог обясни защо Радев не е като Макрон

Макрон: "Нося отговорност страната да не бъде отслабена"

„Моята отговорност е страната да не бъде блокирана, нито отслабена“, гласи изявлението на Макрон от понеделник, цитирано от BBC. „Социалистическата партия, "Зелените" и комунистите все още не са предложили начини за сътрудничество с други политически сили. Сега от тях зависи да го направят“, добави той.

Зелените, комунистите и социалистите съставят левия алианс, който спечели изборите. Там е и "Непреклонна Франция" (LFI) на Жан-Люк Меланшон, само че Макрон пропусна да я спомене.

LFI реагира остро на думите на президента - националният координатор Манюел Бомпар ги определи като „недопустим антидемократичен преврат“.

Лидерът на комунистите Фабиен Русел заяви пред телевизия BFM, че Макрон ще предизвика „сериозна криза в нашата страна“, а лидерът на "Зелените" Марин Тонделие написа в X, че три четвърти от французите искат „политически разрив с макронизма“.

Останалите опции за премиер

Лявата коалиция вече отказа да участва в бъдещи консултации, освен ако не се обсъжда кандидатурата на Люси Кастес за премиер. Въпреки това 37-годишната икономистка се разглежда като малко вероятен избор.

Както коалицията на Макрон, така и формацията на Льо Пен обеща да гласува против кандидатите от "Нов народен фронт".

Сред другите имена за премиер, обсъждани в политическите среди, са бившият вътрешен министър от социалистическата партия Бернар Казньов и Ксавие Бертран, който е регионален лидер от дясноцентристката партия „Републиканците“.

Още: Безизходица по френски: Макрон и Льо Пен не се разбраха за нов премиер

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес