Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френска кампания призовава мъжете: „Шофирай като жена!“

14 май 2024, 14:07 часа • 823 прочитания

В обществото битува схващането, че мъжете шофират по-безопасно от жените, смятат от сдружението на пострадалите и гражданите. Но статистиката на френските пътни инциденти сочи друго, предава Deutsche Welle.

Нова кампания, която има за цел да накара мъжете да се замислят върху поведението си при шофиране, вече е онлайн във Франция. Асоциацията Victimes et Citoyens отправи призив към мъжете „Шофирайте като жена!“

Victimes & Citoyens предоставя подкрепа на жертвите на пътнотранспортни произшествия и се опитва да повиши осведомеността за пътната безопасност.

Още: След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Голям процент от инцидентите са причинени от мъже

Според Френската обсерватория за пътна безопасност 84% от фаталните автомобилни произшествия през 2022-2023 г. са причинени от мъже. Годишният доклад също така отбелязва, че мъжете са отговорни за 93% от злополуките под въздействието на алкохол.

За активистите това опровергава общоприетото сексистко схващане, че мъжете шофират по-безопасно. Решението, смятат членовете на организацията, е да се възприеме стила на шофиране на жените, като това ще помогне на хората „да останат живи“.

Кампанията „Шофирай като жена!“ се разпространява онлайн чрез социални медийни платформи, както може да се види и в метростанции и на дигитални пана.

Още: Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес