Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франсоа Фийон е фаворит за десен кандидат за президент във Франция, Саркози се оттегля

21 ноември 2016, 06:45 часа • 1460 прочитания

Бившият френски премиер Франсоа Фийон е главният победител в първия тур на първичните избори на френската десница. Те са от решаващо значение за участието в президентските избори през 2017 година.

Фийон има 42,8% от гласовете при преброяване на бюлетините от 30% от избирателните секции, съобщава БГНЕС. Второто място изглежда ще получи бившият премиер Ален Жюпе, който досега с 26% изхвърля от балотажа бившия президент Никола Саркози, който събра само 24,4%.

Информацията е обявена от организаторите на изборите, в които можеха да гласуват не само партийни членове на консервативните партии, и е цитирана от АФП.

След първите резултати от изборите Саркози призна, че отпада още на първия тур на първичните избори на френската десница и обяви оттеглянето си от политическия живот. Бившият държавен глава (2007-2012), който водеше кампания, ориентирана твърде надясно, обяви още, че на балотажа ще гласува за бившия си министър-предсадател Франсоа Фийон, който спечели първия тур пред друг бивш премиер - Ален Жюпе. Саркози призова поддръжниците си никога да не подкрепят крайната десница, която във Франция се води от Марин льо Пен.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес