Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция възстановява фармацевтичната си индустрия

13 юни 2023, 16:12 часа • 1583 прочитания

Франция ще започне производство на около 50 жизненоважни лекарства, които в момента се внасят от чужбина, с надеждата да се пребори с недостига на продукти като антибиотици и парацетамол, заяви президентът Еманюел Макрон, цитиран от АФП.

ОЩЕ: Макрон иска Франция да си произвежда лекарствата

От първоначалния списък с лекарства с "ясна зависимост от вноса от страни извън ЕС", производството на 25 "ще бъде пренасочено или значително увеличено през следващите седмици", съобщи Макрон по време на посещение във фармацевтична фабрика в Южна Франция.

Съобщението идва след като през март проучване на социологическата агенция BVA установи, че 37% от французите вече са се сблъскали с недостиг на лекарства в аптеката.

До 80 % от познатите лекарства като антибиотици и болкоуспокояващи, използвани във Франция, се произвеждат в чужбина, особено в Китай.

Някои от тях все още се създават във Франция, но в количества, които не отговарят на търсенето.

През зимата Европа се сблъска с недостиг на ключовия антибиотик амоксицилин и други медикаменти, тъй като рязкото нарастване на заболяванията, особено сред децата, увеличи търсенето.

Съгласно плана на Макрон публични средства в размер на 160 млн. евро ще бъдат насочени към подкрепа на осем от новите проекти, включително за амоксицилин, произвеждан от британския фармацевтичен гигант GSK в Северозападна Франция, както и за анестетици, болкоуспокояващи и лекарства за рак.

Дружествата ще могат да кандидатстват за финансиране в размер на още 50 млн. евро, заяви Макрон.

50-те лекарства, посочени от Макрон, са сред списък от 450, изготвен от Министерството на здравеопазването, за които "трябва абсолютно да осигурим нашите вериги за доставки или чрез пълно пренасочване, или чрез диверсификация на доставките и продължаване на иновациите", каза президентът.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес