Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция върна на Русия реликви на семейство Романови

10 ноември 2018, 13:27 часа • 3559 прочитания

Франция върна на Русия реликви на руското царско семейство Романови, нелегално присвоени от религиозна група в Ница, съобщава ТАСС.

Сред вещите е и опръсканата с кръв риза на цар Александър II, която той е носил в последните часове преди убийството му на 13 март 1881 година. Церемонията по връщането на реликвите на Москва се състоя в Париж. Те бяха приети от руския посланик във Франция Алексей Мешков.

Дипломатът благодари на френските власти за връщането на личните вещи на царя от името на народа на Русия. „Дълго се опитвахме да си върнем тези ценности. Сега те са отново у дома с помощта на френските власти”, заяви той.

Епископ Нестор от епархията на Корсун на Руската православна църква каза, че това събитие е донесло много радост на енориашите. "Време е да съберем камъните заедно", заяви той, цитирайки Еклесиаст 3:5. "Тези реликви са част от нашата история и е важно да ги запазим", добави той.

Опръсканата с кръв риза на цар Александър II е отнесена във Франция след неговата смърт от съпругата му принцеса Екатерина Долгорукова. Тя се установява в Ница и внимателно пази личните вещи на царя. След нейната смърт императорските реликви са предадени на ортодоксалната катедрала „Свети Николай” в Ница.

Русия води в продължение на десетилетия съдебна битка с църквата в Ница, за да си възвърне реликвите. С помощта на френските власти те вече са на родна земя.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес