Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция връща на наследници картини, плячкосани от нацистите

01 октомври 2020, 17:31 часа • 1158 прочитания

Френското правителство се съгласи в четвъртък да върне три заграбени картини на наследниците на еврейски колекционер, починал в германски концентрационен лагер, предаде AFP.

Платната на фовиста Андре Дерен някога са били собственост на известния парижки собственик на галерия Рене Гимпел, който е бил издаден от съперник дилър, след като се присъединил към Съпротивата за борба срещу нацистката окупация и правителството на Виши за колаборационист на Франция.

Решението идва, след като апелативен съд в Париж в сряда отмени решението на по-долната инстанция да не връща произведенията.

Те се намират в музея на модерното изкуство в Троа и в музея Кантини в Марсилия.

Творбите, рисувани между 1907 и 1910 г., са плячкосани, когато Гимпел е арестуван.

По-долната инстанция установи, че има съмнения относно автентичността на картините, но апелативните съдии казаха, че има "точни, сериозни и последователни индикации", че произведенията са същите, взети от Гимпел.

„Това е страхотно“, каза Корин Хершкович, адвокат на наследниците на Гимпел, които все още се опитват да възстановят собствеността си върху други произведения от колекцията му.

"Съдът постигна съгласие по точките, които изложихме и сме много щастливи ", каза тя.

Гимпел, който е от еврейски произход, е известен колекционер на изкуство в началото на ХХ век. Активен в съпротивата, той бяга от Париж в началото на Втората световна война и се насочва към Френската Ривиера.

Арестуван е през 1944 г. и е депортиран в концентрационния лагер Нойенгаме близо до Хамбург, Германия, където умира на следващата година.

Франция засили усилията си да върне произведения на изкуството, плячкосани от нацистите, след като вътрешен правителствен доклад през 2018 г. разкритикува "неефективността и липсата на амбиция" на официалните усилия за връщане на изкуството, взето от евреи.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес