Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция проведе изпитания на лазерна система за противовъздушна отбрана

08 юли 2021, 09:36 часа • 1567 прочитания

Лазерна система за противовъздушна отбрана, създадена по заповед на Министерството на въоръжените сили в Париж, е преминала успешно изпитание, в рамките на което е поразила безпилотно летателно средство, съобщава вестник Le Figaro.

„Демонстрацията беше успешна! Главната дирекция по въоръженията (DGA) току-що унищожи безпилотния апарат с лазерно оръжие. Това е голям успех в изпълнението на стратегията за борба с безпилотни летателни апарати, особено в светлината на предстоящите олимпийски игри през 2024 г. в Париж“, написа Парли в социалната мрежа „Туитър“.

Тестовете са проведени на полигон в близост до комуна Бискарос (департамент Ланда), където е транспортирано устройството HELMA-P. То представлява най-компактната установка с радар, способна да открива дрон на разстояние до 3 км, както и система за насочване и мощен лазер (2 kW). Като цяло, както отбелязва вестник Le Figaro, е отнело по-малко от 10 секунди, за да се удари целта. Системата може просто да изгори дрона или да го „заслепи“.

Министерството отбеляза, че въпреки че технологията вече се използва успешно за заглушаване на сигнала от контролния панел, „през следващите години степента на автономност вероятно ще се увеличи“ и просто няма да има кой да прихваща безпилотни летателни апарати. Подобна технология е необходима и в контекста на нарастващото използване на безпилотни летателни апарати в горещи точки по света, според Министерството на отбраната.

След успешните тестове оръжието ще продължава да бъде усъвършенствано и подготвяно за сертифициране за въвеждане в експлоатация до 2024 година.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес