Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция продължава да спира разширяването на ЕС

10 октомври 2019, 12:50 часа • 2112 прочитания

Срещата на посланиците на държавите-членки на ЕС не доведе до напредък в позицията на Франция относно започване на преговори за членство с Албания и Македония. Поне до срещата на министрите в Люксембург следващата седмица не се очаква да настъпи промяна. Решението трябва да вземе президентът Еманюел Макрон, съобщава МИА, позовавайки се на дипломатически източници.

Преди дни стана ясно, че Германия предлага Северна Македония и Албания да бъдат разделени, с цел постигане на компромис между държавите-членки на ЕС на 15-ти октомври. Предложението можеше да помири тези, които се опитват да интегрират балканските държави към Евросъюза с онези, които са против като Франция, Холандия и Дания. Още тогава се разбра, че решаващ глас ще има Франция, като решението ще бъде взето лично от Еманюел Макрон.

Преговорите между държавите-членки на ЕС са фокусирани повече върху евентуалното разделяне на Македония и Албания, по-конкретно върху позицията на Холандия и поставените от страна на Германия условия. Все пак преобладава мнението, че двете страни трябва да вървят в пакет.

За някои от държавите-членки отделянето на Албания е проблемно, поради което „ще създаде усещането, че от преговорния процес се отделят страни с преобладаващо мюсюлманско население”, докато за други въпросът е в регионалната стабилност и опасенията, че ако бъде блокирана,Тирана би повлияла негативно върху диалога Белград – Прищина.

Дори и на някои държави да не им харесва идеята за разделяне, ако Франция застане твърдо зад тази позиция, най-вероятно тя ще бъде възприета. Смята се, че е по-добре поне една страна да започне преговори, отколкото никоя. В крайна сметка, всичко зависи от решението на Макрон, смятат дипломати.

Позицията на Холандия окуражи привържениците на разширяването на ЕС, но все още не е сигурна дали решението ще се вземе идния вторник. В зависимост от динамиката на разговорите на срещата на министрите в Люксембург ще стане ясно дали държавните е правителствени ръководители ще трябва да вземат решение по време на срещата на върха на 17 октомври в Брюксел.Ф

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес