Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция предлага само една доза от ваксина за прекаралите Covid

12 февруари 2021, 18:40 часа • 2575 прочитания

Френските здравни служители предлагат само една доза от антивирусната ваксина да се използва при хора, които вече са били заразени с коронавирус. Това е първата страна, която дава такава препоръка, според АФП.

Хората, излекувани от Covid-19, вече са развили имунна памет, когато са били заразени, и една доза от ваксината ще действа като напомняне, се казва в изявление на Висшия здравен орган, което все още не е получило одобрение от правителството.

Администрацията заявява, че трябва да се изчака повече от три месеца след заболяването, а още по-добре шест месеца, преди да се даде единична доза ваксина.

Здравният орган заявява, че досега никоя държава не е заела позиция по отношение на ваксинацията с единична доза за лица, преминали Covid-19.

Това решение беше споменато през последните дни в няколко проучвания, проведени в САЩ и Италия, но все още не е оценено от други учени. Изследователите, провели тези анализи, заявяват, че в допълнение към ползите за здравето, само еднадоза от ваксина би допринесла за спестяване на дози в настоящата ситуация при лошо снабдяване с ваксини.

Френското правителство обикновено следва становището на Висшата здравна администрация. В края на януари обаче то не одобри препоръката на Съвета на директорите за удължаване на първоначално препоръчания интервал между първата и втората ваксини на Pfizer.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес