Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция не одобри използването на молнупиравир, препаратът против COVID на Merck

16 декември 2021, 15:49 часа • 3572 прочитания

Върховният орган по здравеопазване на Франция отказа да разреши за употреба молнупиравир – лекарството за лечение на коронавируса на компанията Merck. Това е изненада, предвид факта, че здравният министър Оливие Веран възлагаше големи надежди на този препарат и дори вече бяха поръчани 50 000 дози от него, съобщи Le Bien public.

Върховният орган по здравеопазване на Франция (HAS) не разреши молнупиравир на пациенти във Франция за „лечение на леки и умерени форми на Covid-19“, се посочва в прессъобщение на иституцията. Според HAS "резултатите за ефикасност, представени от лабораторията, са по-малко добри от тези на вече наличните лечения". Те биха намалили само риска от прогресиране на заболяването в тежка форма с 30%, докато някои моноклонални антитела имат 80% ефективност.

Молнупиравир е експериментално лекарство, прилагано орално, което се разработва и във Франция от MSD France, филиал на американската лаборатория Merck, под наименованието “Lagevrio”.

От френското министерство на здравеопазването обявиха, че "ще вземат под внимание" решението на HAS. „Дискусията с Европейската агенция по лекарствата (EMA) продължава и в началото на 2022 г. се очаква общоевропейско решение относно заявлението за разрешение за употреба на медикамента“, се казва в съобщение за пресата.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес