Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция избира президент. Кои са кандидатите

23 април 2017, 09:01 часа • 2722 прочитания

На 23 април Франция избира президент. Изборите за държавен глава се провеждат в два тура. Двамата кандидати, събрали най-голям брой гласове, ще излязат един срещу друг във втория кръг от изборите, който ще се проведе на 7 май. Победителят от него ще стане президент на Франция, припомня агенция Фокус.

На първия тур ще си съперничат 11 претенденти. Ето кои са петимата най-популярни кандидати.

Марин Льо Пен, "Национален фронт"

Председателят на крайнодесния "Национален фронт" Марин Льо Пен води в социологическите проучвания на общественото мнение. Тя може да разчита на подкрепата на около една четвърт от френските избиратели. Това означава, че почти със сигурност тя ще отиде на втори тур.

Льо Пен е най-малката дъщеря на Жан-Мари Льо Пен, основател на партията. Тя е на 48 г., по професия е адвокат, има два развода зад гърба си и е майка на три деца.

Оглави "Национален фронт" през 2011 г. и обяви курс на разграничение от расистките и антисемитски възгледи на баща й. И наистина - тя успя да привлече нови последователи на партията, която в ядрото си остана крайнодясна.

Льо Пен отхвърля идеята за мултикултурното общество и се противопоставя на това, което сама определя като "ислямизация на Европа". Френският политик предлага съкращаване на социалните помощи за чужденците в страната и изисква незабавната екстрадиция на онези от тях, които са престъпили закона. Подкрепя връщането на смъртното наказание. В икономиката възприема по-скоро възгледите на левите, обещавайки да повиши помощите за французите и да засили ролята на държавата. Планира въвеждането на протекционизма на принципа "Франция на първо място".

Освен това, Марин Льо Пен предлага Франция да се откаже от единната европейска валута, връщането на франка, преустановяване на действието на Шенгенското споразумение, а в бъдеще - провеждане на референдум за членството на страната в Европейския съюз. Според някои анализатори победа на Льо Пен в президентските избори ще доведе до краха на Общността. Лидерът на "Национален фронт" симпатизира открито на руския държавен глава Владимир Путин и проведе среща с него в навечерието на вота във Франция. По-рано тя получи кредит от руска банка на стойност няколко милиона евро.

Еманюел Макрон, "Напред!"

Основният съперник на Марин Льо Пен, съдейки по проучванията, е бившият банкер и възпитаник на елитните висши учебни заведения Еманюел Макрон. Той изостава с 1-2 % по популярност зад лидера на "Национален фронт". Анкетите обаче му предвещават убедителна победа срещу нея на втория тур от президентските избори.

Макрон влиза в голямата политика като съветник на държавния глава Франсоа Оланд. По-късно е назначен за министър на икономиката. В началото на 2016 г. той напусна правителството и Социалистическата партия, основавайки свое движение - "Напред!".

В редиците на социалистите мнозина считат 39-годишния Макрон за предател. Въпреки това той се радва на подкрепата на някои от големите имена в партията, сред които е това на бившия кандидат-президент Сеголен Роаял. Макрон защитава запазването на Европейския съюз, по-нататъшната му интеграция и засилване на германско-френския тандем. Младият политик е женен за бившата си учителка по френски език, която е 24 г. по-възрастна от него. Двойката няма деца.

Франсоа Фийон, "Републиканци"

Кандидатът на най-голямата опозиционна партия "Републиканци" Франсоа Фийон бе сочен като фаворит в надпреварата само допреди няколко месеца. Бивш министър-председател при управлението на президента Никола Саркози, Фийон е най-опитният политик от всички кандидати. Но неговата популярност се срина рязко след скандала за фиктивните длъжности на съпругата и децата му. Въпреки призивите да се оттегли от надпреварата за поста в Елисейския дворец, Фийон остана и дори успя да възвърне доверието на част от френските избиратели. Но шансовете му за излизане на втори тур са минимални.

Фийон е католик, баща на пет деца, придържа се към консервативните възгледи и обещава да върне семейството в "центъра на политиката". Той се отнася скептично към разрешаването на еднополовите бракове и настоява за засилване на контрола на държавата над мюсюлманската общност в страната. В програмата си Фийон се застъпва за мащабни икономически реформи, включително за съкращаване на разходите и броя на държавните служители.

Във външната политика бившият премиер настоява за отмяна на санкциите срещу Русия.

Жан-Люк Меланшон, "Непокорена Франция"

В навечерието на президентските избори изненадващо за мнозина наблюдатели започна да набира популярност Жан-Люк Меланшон, 65-годишният лидер на създаденото през 2016 г. движение "Непокорена Франция". Зад него стоят и френските комунисти.

Според някои от проучванията Меланшон събира подкрепата на 18 % от избирателите и ще заеме трето място в първия тур. Левият политик настоява за радикални промени в политическата система и е противник на влиянието на Германия и канцлера Ангела Меркел в Европа. В своята програма Меланшон предлага отказ от политиката на строги икономии в държавите от Европейския съюз, заплашвайки с напускане на Франция, ако тя бъде запазена. Меланшон е и горещ привърженик на излизането на страната от структурите на НАТО.

Беноа Амон, Социалистическа партия

От партията на настоящия държавен глава в изборите участва 49-годишният Беноа Амон. Неговата поява в списъка с кандидатите за президентския пост бе неочаквана. На първичните избори Амон победи министър-председателя Манюел Валс, който бе сочен за партиен фаворит. Представител е на лявото крило на Социалистическата партия.

Беноа Амон е сред кръга от социалисти, критикуващи Франсоа Оланд за прекалено "приятелския" му курс по отношение на бизнеса. Под натиска на Оланд и Валс през 2014 г. Амон подаде оставка като министър на образованието след пет месеца служба на този пост. Има лява икономическа програма. Настоява за въвеждането на базов доход в размер на 750 евро месечно на човек. Обещава повишаване на минималната работна заплата, легализация на марихуаната и създаване на 37 хил. нови работни места. Експертите обаче не му предвиждат големи шансове за победа.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес