Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция и Австралия за първи път си проговориха след скандала с подводниците

28 октомври 2021, 14:41 часа • 1871 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон разговаря в четвъртък по телефона с австралийския премиер Скот Морисън за първи път след дипломатическата криза заради прекратената сделка за подводница миналия месец, съобщиха от Елисейския дворец.

Макрон повтори, че решението на Канбера да отмени сделката за френски подводници с конвенционален двигател в полза на американски ядрени подводници "е прекършило отношенията на доверие между нашите две страни", се казва в изявление на неговия кабинет.

"Сега от австралийското правителство зависи да предложи конкретни действия, които биха могли да въплътят волята на австралийските власти за ново определяне на основите на нашите отношения и за съвместни действия в Индо-тихоокеанския регион", се казва в съобщението.

Париж беше бесен, след като Австралия се отказа от споразумението миналия месец, като заяви, че не е бил предупреден, че вместо това Австралия преговаря за нов отбранителен пакт със САЩ и Великобритания.

През 2016 г. Австралия подписа договор за закупуване на френските подводници - сделка на стойност 50 млрд. австралийски долара (31 млрд. евро,) при подписването му.

В знак на протест Франция отзова посланиците си в Австралия и САЩ, а външният министър Жан-Ив Льо Дриан осъди "удара в гърба".

Париж настоява и за финансова компенсация.

"Сега ще бъде обърнато специално внимание на ситуацията за френските компании и техните подизпълнители, включително австралийските фирми, засегнати от това решение", се казва в изявлението на Елисейския дворец.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес