Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция глобява 5 млн. евро Bloomberg News за фалшива новина

16 декември 2019, 21:40 часа • 2428 прочитания

Френският надзорен орган на финансовите пазари глоби 5 милиона евро Bloomberg News за информация, базирана на фалшива новина, което предизвика срив на акциите на френския строителен гигант Vinci и изтри милиарди от пазарната му стойност, предаде АФП.

Акциите на компанията паднаха с близо една пета на 22 ноември 2016 г., след като няколко медии излязоха с информации, базирани на това, което трябваше да бъде съобщение за пресата от Vinci.

В изявлението се казва, че компанията е уволнила главния си финансов директор и преразглежда своите сметки за 2015 г. и първата половина на 2016 г. след откриването на счетоводни грешки в размер на няколко милиарда евро.

Контролният орган на финансовите пазари (AMF) заяви, че Bloomberg News разпространява "информация, която е трябвало да знае, че е невярна".

Фалшивото изявление беше почти неразличимо от нормалното съобщение за пресата от групата, но беше публикувано на така наречения огледален сайт. Адресът на уебсайта не беше нормалният адрес и номерът на мобилния телефон на говорителя беше неправилен.

Половин час след изпращане на оригиналното фалшиво изявление, измамниците изпратиха фалшиво отричане, допълвайки объркването, преди от Vinci да излязат с истинско отричане на „новината“.

Акциите на компанията паднаха с 19 процента в един момент, изтривайки шест милиарда евро от стойността на компанията.

Bloomberg News заяви, че е разочарован от решението на AMF и че планира да обжалва.

"Bloomberg News беше една от жертвите на изтънчена измама ... Съжаляваме, че AMF не намери и не наказа извършителя на измамата и избра вместо това да санкционира медия, която правеше всичко възможно да информира за това, което изглеждаше като важна новина, за която трябва да се информира ", заяви говорител на новинарската компания.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес