Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция дава на Украйна далекобойни ракети, Германия - Patriot и танкове (ВИДЕО)

11 юли 2023, 13:09 часа • 6650 прочитания

Франция реши да прехвърли ракети с далечен обсег на Украйна, за да подкрепи контраофанзивата на въоръжените ѝ сили. Това заяви президентът Еманюел Макрон във Вилнюс, където лидерите на НАТО се срещат днес и утре (11-12 юли), за да обсъдят бъдещето на Киев в Алианса и приемането на Швеция.

"Франция ще предостави на Украйна крилати ракети с голям обсег Scalp ("Скалп"), за да помогне на силите на Киев да поразяват цели дълбоко зад руските линии, заяви Макрон, цитиран от Le Monde.

Scalp вече са пристигнали в Украйна, каза френски военен източник, цитиран от France24 и други медии от страната. „Първите ракети бяха доставени по същото време, както обяви нашият президент“, каза той в кулоарите на срещата на върха на НАТО.

Украйна вече получи такива далекобойни ракети от Великобритания - под името Storm Shadow. Все още няма уточнение какъв брой Scalp ще получи Киев от Париж. Франция разполага с по-малко от 400 такива ракети.

Scalp/Storm Shadow е англо-френско оръжие с обсег на действие около 300 км - най-дългият от всички западни оръжия, доставяни на Украйна досега.

От своя страна, Германия ще обещае още 700 млн. евро военна помощ за Украйна във вторник, съобщиха правителствени източници пред AFP.

Der Spiegel пък пише, че сега Германия ще снабди Украйна с две ракетни системи Patriot ("Пейтриът"), 25 танка "Леопард", 40 бойни машини на пехотата "Мардер", 20 000 артилерийски снаряда и други оръжия на стойност 600 милиона евро.

Берлин, вторият по големина доставчик на оръжия за Киев, вече обяви нов пакет оръжия на стойност 2,7 млрд. евро през май - преди посещението на президента Володимир Зеленски.

Междувременно Норвегия увеличава фонда си за военна помощ за Украйна на 900 млн. долара за тази година - 4 пъти повече от предходната, съобщи "Ройтерс".

ОЩЕ: Вече имаме план за защита от инвазия на Путин - с любезното съдействие на Ердоган

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес