Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция: Целият свят иска нашите гаубици, ускоряваме производството

23 януари 2023, 14:11 часа • 2764 прочитания

Франция ускорява темповете на производство на изтребители Rafale и гаубици Caesar. Това обяви френският министър на отбраната Себастиан Льокорню пред „Usine Nouvelle“, като отбеляза, че 18 гаубици ще бъдат готови в началото на 2023 г.

"Компаниите са длъжни да увеличат темпото на производство. Мога да отбележа, че (френската авиокосмическа компания) Dassault, заедно с партньорите си Safran и Thales, започнаха да произвеждат повече от три изтребителя Rafale на месец вместо един. Що се отнася до гаубиците Caesar, през 2022 г. ритъмът на производство също се ускори. През юни (френският производител на въоръжение и военно оборудване) Nexter заяви, че доставката на 18 Caesar ще отнеме 30 месеца. В резултат на това, благодарение на работата, извършена съвместно с министерството, първият Caesars ще бъде готов в началото на 2023 г.", каза той.

ОЩЕ: Резников: Доверието на Запада расте, следващата среща в Рамщайн е през февруари 

Министърът отбеляза, че "сега целият свят иска да купи нашите гаубици“.

"Изправени сме пред две основни предизвикателства: да складираме оръжия с дълъг производствен цикъл и да подобрим ефективността на производството", каза той.

Франция доставя на Киев артилерия, наред с други неща. Наскоро Париж изпрати на Украйна шест 155-милиметрови гаубици TRF1. Съобщава се също така, че Украйна вече е получила 18 Caesar от Франция.

Миналата седмица датските власти обявиха, че са решили да прехвърлят на Украйна 19 самоходни артилерийски установки Caesar, поръчани от Франция.

ОЩЕ: Шпигел: Германското военно министерство отдавна има списък на танковете, които могат да бъдат дадени на Украйна

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес