Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция бясна заради сделка на Австралия със САЩ за ядрени подводници

16 септември 2021, 10:57 часа • 3095 прочитания

Външният министър на Франция изрази гнева си в четвъртък заради изненадващото решение на Австралия да отмени огромна сделка за подводници в полза на атомни подводници от САЩ, съобщи АФП.

"Това наистина е удар в гърба. Бяхме установили отношения на доверие с Австралия, а това доверие беше предадено", каза Жан-Ив Льо Дриан пред радио France Info.

"Днес съм много ядосан и огорчен. Това не е нещо, което съюзниците си правят един на друг", каза той.

„Това внезапно и непредвидено решение много напомня какво би направил г-н Тръмп“, добави Льо Дриан, припомняйки стила на действие на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Американският президент Джо Байдън обяви в сряда нов пакт за отбрана с Австралия и Великобритания, който ще позволи на Канбера да получи подводници с ядрени реактори, привилегия, запазена за няколко американски съюзници.

Този ход подчертава увеличаващата се загриженост относно нарастващото влияние на Китай в Индо-Тихоокеанския регион, където Франция също се стреми да защити своите интереси, които включват отвъдморските територии на Нова Каледония.

Френският министър на отбраната Флоранс Парли нарече обрата в австралийската позиция „много лоша новина по отношение на спазването на думата“, като добави, че Франция е „наясно как САЩ се отнасят със своите съюзници“.

"По отношение на геополитиката и международните отношения това е сериозно", каза тя пред радио RFI.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес